Apicultura:Stupul Warre


Acest model de stup a fost dezvoltat in Franta de catre abatele Émile Warré(1867-1951).Se dezvolta de verticala fata de sol si imprumuta foarte multe elemente din dezvoltarea unui roi de albine salbatic dintr-o scorbura de copac.

Parti componente ale stupului Warré:


  • Soclul-Este confectionat din scandura de 15-20 mm si are dimensiunile exterioare de 338/338 mm, cu 2 mm mai mic pe fiecare parte fata de caturi( pentru a facilita scurgerea apei de ploaie). In partea din fata prezinta o adancitura de 40/120 mm care serveste prin suprapunerea primului cat de urdinis. Prin culisarea soclului fata de caturi se poate micsora sau mari,in functie de necesitati, urdinisul.
  • Caturile-In medie sunt in numar de 4 confectionate din scandura groasa de 20-30 mm si au dimensiunile interioare de 30/30mm cu inaltimea de 210mm.Pe peretele din fata si din spate in partea de sus prezinta doua falturi de 10/10 mm care folosesc de spatare pentru top baruri(rame).Pe peretii laterali sunt batute doua stinghii care servesc de manere.Datorita dimensiunilor interioare cu o forma patrata catul poate sa fie asezat atat in pat rece cat si pat caldin functie de anotimp.
  • Top barurile(ramele)-Caracteristic pentru acest model de stup este lipsa ramelor ele fiind inlocuite de top baruri( stinghii cu dimensiunile de 315/24/9 mm batute in cuisoare pe falturi.Se pastreaza o distanta de 12 mm intre top baruri.De aceste top baruri se prind fasii de ceara de 10mm latime cu rolul de startere in constructia fagurelui.fagurii sunt direct lipiti de paretii stupului.
  • Hranitorul-
  • Podisorul-Este confectionat din scandura de 20mm grosime avand dimensiunile exterioare de 335/335 mm si o inaltime de 100 mm. In partea de jos are batuta in cuisoare o panza de sac iar in interiorul lui se pun materiale hidroscopice cu rolul de a absorbi excesul de vapori din familie pe timpul iernii.
  • Capacul-In prezent se merge pe o constructie simplificata a acestuia.Confectionat din scandura de 20 mm acoperit su placaj de 10mm si apoi tabla.Dimensiunile interioare trebuie sa ii permita o culisare usoara peste hranitor si caturi.

Metoda de intretinere in stupii Warre:


Metodele de lucru sunt dezvoltate in asa fel incat sa se intervina cat mai putin sau aproape deloc in cuibul familiei de albine.In acest sens atunci cand familia are nevoie de faguri noi se adauga un cat gol( cu top baruri cu startere) sub ultimul cat din stup.Simtind lipsa spatiului pentru ponta reginei ( nectarul este depozitat in caturile superioare iar familia coboara cu dezvoltarea in jos) albinele iau in lucru catul gol si construiesc faguii, in locul puietului eclozionat albinele depoziteaza nectarul.

In toamna cuibul se organizeaza pe doua caturi de obicei cele din care au iesit ultimele generatii de albine.Cel de deasupra trebuie sa contina cel putin 12 kg de miere ca si rezerva de iernare .Caturile care s-au ridicat de pe familie de obicei plime cu miere se dau la extragere ,iar fagurii se reformeaza. In sezonul urmator se reia ciclul.

Legaturi interne:


Legaturi externe:



About these ads

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s